Όχι στην ωμή βία! (τη δική μου τη θέλω σενιάν…)

  • 5 Μαρτίου 2009 |

Επίθεση στο Στέκι Μεταναστών, με χειροβομβίδα… (!) Δεν πάει καλά ο κόσμος.

Στην καρδιά των Εξαρχείων. Με εκατοντάδες άτομα στη γύρω περιοχή. Και καμιά σαρανταριά άτομα μέσα στο Στέκι. Δεν το χωρά ο νους, κι όμως: κάποιοι είχαν το θράσος να περάσουν από τον πεζόδρομο της Τσαμαδού, να πετάξουν χειροβομβίδα (!) και να φύγουν με αυτοκίνητο με «ακαταχώριστες» πινακίδες. Αλλά από πού αντλούν αυτό το θράσος;

Το διπλό τζάμι του Στεκιού άντεξε: η χειροβομβίδα (!) δεν μπήκε στο κτίριο και εξερράγη απ’ έξω. Αποτέλεσμα: μια κατεστραμμένη ζαρντινιέρα και μερικές τζαμαρίες. Χάρη στο διπλό τζάμι. Χωρίς αυτό; Δεν θέλω να το σκέφτομαι! Αντιδράσεις; Πλην του ΣΥΡΙΖΑ που καταδίκασε αμέσως, κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος (πέρα από κάτι που ψέλλισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ), αστυνομία, τηλεοράσεις (πλην ALTER και ΣΚΑΪ): σιγή ιχθύος.

Την επόμενη μέρα, μετά την πορεία αλληλεγγύης προς το Στέκι, κάποιοι «αναρχικοί» επιτέθηκαν στο κτίριο της «Απογευματινής» με λοστούς. Αποτέλεσμα: 15 αυτοκίνητα σπασμένα. Αντιδράσεις; Σύμπας ο πολιτικός κόσμος και τα media καταδίκασαν μετά βδελυγμίας «την τρομοκρατική επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου».

Να από πού αντλούν το θράσος.

Στην πρώτη περίπτωση, από τύχη, δεν θρηνήσαμε 20 (και βάλε…) νεκρούς μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Στη δεύτερη θρηνήσαμε 15 αυτοκίνητα. Τι μήνυμα στέλνει η «συντεταγμένη πολιτεία» προς τους «υπηκόους» της όταν «θάβει» φασιστικής έμπνευσης επιθέσεις με στόχο την αφαίρεση ανθρώπινων ζωών στο σωρό, αλλά βγαίνει στα κεραμίδια για τον «τρόμο» που προκαλεί η καταστροφή 15 αυτοκινήτων;

Προς τους φασίστες: «Βαράτε ελεύθερα, δεν ασχολείται κανείς με το τι κάνετε».

Προς τους «αναρχικούς»: «Δεν υπάρχει κράτος, πάρτε τον νόμο στα χέρια σας».

Η επίθεση στα αυτοκίνητα ονομάζεται «ωμή βία» και καταδικάζεται. Η επίθεση σε ανθρώπους δεν είναι ωμή, (θα μπορούσε να) έχει το αιματάκι της: είναι… σενιάν, άρα αποδεκτή.

Προφανής στόχος: η τρομοκράτηση των πολιτών, η στοχοποίηση των χώρων που αντιστέκονται, αντιδρούν και αμφισβητούν. Η επίθεση στο Στέκι αποτελεί τη μαζικότερη δολοφονική απόπειρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, κι όμως πέρασε στα ψιλά. Η κλιμάκωση της έντασης και η απόλυτη ατιμωρησία οδηγούν στην ασυδοσία και, εξ αντανακλάσεως, στην αυτοδικία, πρακτικές απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη Δημοκρατία. Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Η στάση της την καθιστά ηθικό αυτουργό όλων των επόμενων (αιματηρών ή μη) επιθέσεων, οι οποίες είτε είναι προβοκάτσιες παρακρατικών μηχανισμών είτε δεν είναι, τελικά και ουσιαστικά είναι προβοκάτσιες!

Είναι προβοκάτσιες ενάντια στην Αριστερά, ενάντια στο μαζικό κίνημα, ενάντια στον κόσμο που είναι στους δρόμους και αγωνίζεται για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά του. Αυτός ο κόσμος σήμερα θα είναι στα Προπύλαια στις 6 μ.μ., στο συλλαλητήριο ενάντια στην κρατική, κυβερνητική, εργοδοτική τρομοκρατία και θα φωνάξει ένα τεράστιο ΟΧΙ στον φασισμό, όχι στη στρατηγική της έντασης, όχι στην ασυδοσία παρακρατικών, ακροδεξιών και φασιστοειδών μηχανισμών.


Πηγή: Ελευθεροτυπία