Χαιρετισμός στο 1ο Συνέδριο του ΜέΡΑ25

  • 6 Ιουνίου 2021 |

Φίλες και φίλοι,

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρακολουθήσω το 1ο Συνέδριο του ΜέΡΑ25, εκτιμώντας ότι ρίχνεστε στον τιτάνιο αγώνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στα κόμματα και στην έννοια της αντιπροσώπευσης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, όπου όλο και περισσότερα αυτονόητα μετατρέπονται σε ζητούμενα.

Η διαδικασία συγκρότησης ενός νέου κόμματος από το μηδέν, με μοντέλο πολύ διαφορετικό από τα μέχρι τώρα γνωστά, αποτελεί μια μακρά και επίπονη πρόκληση, αλλά απαραίτητη και συναρπαστική.

Εφόσον, μάλιστα, πετύχετε να διαφυλάξετε τη συνάφεια των αξιών και των πολιτικών που το ΜέΡΑ25 προτείνει, με τους κανόνες υπό τους οποίους λειτουργεί, τότε αυτή η διαδικασία θα είναι και απολαυστική και αποτελεσματική.

Εσείς, τα ενεργά μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25, είστε τα φυσικά πρόσωπα που θα πρέπει να διαφυλάξουν τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία στο εσωτερικό σας, ως αναγκαία και απαρέγκλιτη συνθήκη για την πολιτική συνύπαρξη σας.

Στον τομέα των κινημάτων, τα δείγματα γραφής είναι ήδη ενθαρρυντικά.

Η συνεπής στάση του ΜέΡΑ25 δίπλα στα περιβαλλοντικά κινήματα πολιτών και ενάντια στις αποικιακού τύπου επενδύσεις σε βάρος του περιβάλλοντος έχει φανεί από τις Σκουριές και το Ελληνικό, μέχρι τον Ερημιτή και τους Σταγιάτες. Και, πρόσφατα, στη Σύρο.

Στη Σύρο, η θαλάσσια ρύπανση που δια γυμνού οφθαλμού παρατηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο λιμάνι της Ερμούπολης, το νέφος σκόνης που συχνά αιωρείται πάνω από την ευρύτερη περιοχή του ναυπηγείου, το οποίο λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό, η μαύρη σκόνη που αναπνέουμε και καθαρίζουμε από τα μπαλκόνια μας, η διαρκής ηχορύπανση και η ανησυχία για την επικινδυνότητα των ουσιών που διαχέονται στην πόλη και στη θάλασσα, μας οδήγησαν στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ).

Μετά από εξέταση δείγματος ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού, που έδειξε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων τοξικών μετάλλων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαντώντας σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή, εξήγγειλε τη διεξαγωγή μελέτης για το εύρος και την πηγή της ρύπανσης και την εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου απορρύπανσης της περιοχής.

Ως Παρατηρητήριο έχουμε καταθέσει έγγραφες αναφορές, με φωτογραφίες και βίντεο από ρυπαντικά φαινόμενα στο λιμάνι, έχουμε απευθύνει από κοινού με άλλους συλλόγους του νομού Κυκλάδων ερωτήματα προς τις αρμόδιες αρχές και έχουμε ζητήσει την επίσπευση της εξαγγελθείσας μελέτης.

Για τη δραστηριότητά μας αυτή, έχουμε δεχθεί τρεις αγωγές από τον όμιλο ONEX, που διαχειρίζεται το ναυπηγείο, με τις οποίες αξιώνει από εμάς συνολικά αποζημίωση άνω των €3.000.000 για συκοφαντική δυσφήμιση, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη, στη μεγαλύτερη δίωξη που έχει ασκηθεί στη χώρα από ιδιωτικά συμφέροντα ενάντια σε πολίτες που ανησυχούν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Σήμερα, μάλιστα, ενάμιση χρόνο μετά, έχουμε νέα εξαγγελία για τη διενέργεια της μελέτης, αυτή τη φορά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μόνο που, όπως ανακοινώθηκε, τη μελέτη, εφ’ όσον φυσικά πραγματοποιηθεί,  θα χρηματοδοτήσει η ΟΝΕΧ, η εταιρεία δηλαδή που μας διώκει, μιας και το Κράτος δεν βρήκε €58.000 για να καλύψει το κόστος της και προτίμησε να καταφύγει στην ιδιωτική χρηματοδότηση, παρά την προφανή σύγκρουση συμφερόντων.

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, που σήμερα αριθμεί 300 μέλη και διαρκώς ενισχύεται, είναι αυτονόητο ότι δεν θα φιμωθεί με αγωγές! Θα συνεχίσει να ενημερώνει δημόσια και τεκμηριωμένα τον κόσμο για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την αδράνεια των αρχών αλλά και να επισημαίνει τους κινδύνους που απορρέουν από την τακτική των διώξεων ενάντια στους ενεργούς πολίτες.

Το ΜέΡΑ25 είναι μέχρι στιγμής το μόνο κόμμα που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, με δημόσιες τοποθετήσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και η σκέψη για νομοθετική πρωτοβουλία ενάντια στο SLAPP (στη Στρατηγική Διώξεων Ενάντια στη Συμμετοχή στα Κοινά) θα αποτελέσει σημαντικό βήμα υπέρ των ανθρώπων που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και, εν τέλει, των δικαιωμάτων τους ως πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Έχει έρθει ο καιρός να αποτινάξουμε από πάνω μας τα συντρίμμια του 2015. Είναι  ο καιρός να ανασυνταχθούμε για να διασφαλίσουμε ζωτικό χώρο ύπαρξης μέσα στον γενικό ζόφο που μας περιβάλλει.

Το ΜέΡΑ25 μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα να υπενθυμίζουμε σε κάθε λογής κερδοσκόπους, ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο, ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη χαρά της ζωής.

Καλή επιτυχία στο δύσκολο μα και εμπνευστικό ταξίδι που έχετε ήδη ξεκινήσει!

Καλή δύναμη!