Συνέντευξη Στο Κόκκινο 105,5: Χαρακτηριστική περίπτωση SLAPP οι αγωγές της ΟΝΕΧ

  • 8 Δεκεμβρίου 2021 |

«Την Παρασκευή στο πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου, εκδικάζονται οι εξοντωτικές αγωγές ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ κατά του Παρατηρητηρίου»

«Οι αγωγές που η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου έχει καταθέσει κατά κατοίκων του νησιού, μελών του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, είναι αβάσιμες, καταχρηστικές έως και συκοφαντικές. Αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση SLAPP, που προσπαθεί να φιμώσει φυσικά πρόσωπα και συλλογικότητες, που αγωνίζονται για να διασφαλίσουν την ποιότητα της ζωής τους», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Αλέξανδρος Μπίστης, μέλος του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου έχουν εξαπολύσει συγκλονιστικές κατηγορίες εναντίον μας. Μας κατηγορούν ότι είμαστε φερέφωνα σκοτεινών αντιπάλων επιχειρηματικών συμφερόντων,  ότι είμαστε αντίπαλοι τρομοκράτες, ότι θέλουμε να κλείσει το ναυπηγείο Σύρου. Είμαστε σε μία κατάσταση όπου πρέπει να αμυνθούμε, γιατί διωκόμαστε επειδή θέσαμε το ερώτημα στην πολιτεία, αν κάνει τους ελέγχους που προβλέπονται. Ουσιαστικά πρόκειται για μία δίωξη προς τον κοινωνικό έλεγχο, τη νομιμότητα, την δημοκρατία και την δυνατότητα των ανθρώπων να παρεμβαίνουν, να ενημερώνονται  και να έχουν άποψη για τα γεγονότα που επηρεάζουν την υγεία τους. Είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση SLAPP, στρατηγικές αγωγές εναντίον του ελέγχου, που προσπαθεί να φιμώσει φυσικά πρόσωπα και συλλογικότητες που αγωνίζονται για να διασφαλίσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Ευτυχώς έχει γίνει κατανοητό από την τοπική κοινωνία και την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, ο σκοπός των αγώνών μας. Όλοι οι οργανωμένοι φορείς από όλη τη χώρα, έχουν καταθέσει δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης. Έχουμε ψηφίσματα από τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, την  ΕΛΜΕ Κυκλάδων, τους Συλλόγους μελετητών μηχανικών, τους δημοσίους υπαλλήλους, των υπαλλήλων της Περιφέρειας, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και σχεδόν από το σύνολο των οργανωμένων συλλογικοτήτων της τοπικής κοινωνίας, ενώ ψήφισμα υπάρχει κι από την ΕΣΗΕΑ. Περιμένουμε από τα κόμματα να στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΜΕΡΑ25 για το SLAPP. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε  σήμερα ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχει η δήλωση του Νίκου Φίλη και του Νίκου Συρμαλένιου ενώ εχθές τοποθετήθηκε και η Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ της Σύρου.

Το βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεών μας είναι: Περιβάλλον καθαρό και Νεώριο ανοιχτό. Αυτό το σύνθημα πιστεύω έχει την δυνατότητα να ενώσει την τοπική κοινωνία, ανοίγοντας τη συζήτηση για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε. Επιθυμούμε ανάπτυξη με κάθε κόστος; Μας ενδιαφέρει μία μονοκαλλιέργεια; Να μετατραπεί, για παράδειγμα η Σύρος, η πρωτεύουσα του Κυκλάδων, σε μία βιομηχανική ζώνη ή  μας ενδιαφέρει μία ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού, όχι μόνο με έμφαση στη βιομηχανική ζώνη αλλά και στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα της παραγωγής; Μας ενδιαφέρει να σεβαστούμε το περιβάλλον ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των νησιών με τεράστια αιολικά πάρκα στις κορυφές των βουνών στην Τήνο στην Άνδρο; Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι έχουν βρει την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν πάνω στις ζωές των ανθρώπων. Αυτό είναι το επίδικο της Παρασκευής κι αυτό αγωνιζόμαστε να σταματήσουμε».


Πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο